Wheatsheaf Community Hub

Wheatsheaf community hub artist impression

Location

50 Wheatsheaf Road and Bridget Shortell Reserve, Glenroy.  

Bridget Shortell Reserve

As part of the Wheatsheaf Community Hub Project, the adjoining reserve is to be redeveloped with fresh open green spaces for play and active recreation and with new public amenities.

Community consultation was held and Council received a great response. Families, local residents and community members all took the opportunity to provide valuable feedback and their own vision for the park. There was a strong focus for 'open space', 'play', 'shade' and 'nature'. 

You can view a summary of the community consultation here (PDF 542Kb)

Council used this feedback and worked with landscape achitects to create a vision of a park for everyone. The new design of Bridget Shortell Rserve can be viewed here (PDF 6Mb)

Council thanks everyone for their feedback and look forward to seeing you in the park.

Wheatsheaf Community Hub

Creating a model community precinct that connects people, place and nature.

The Wheatsheaf Community Hub Project will provide the Glenroy community with a welcoming, nature-inspired environment to learn, grow, celebrate and heal.

The Wheatsheaf Community Hub will become the new home of the Glenroy Library, the Glenroy Memorial Kindergarten and include maternal child health, a community health provider, neighbourhood learning and childcare services. 

To view a Design Summary, which includes floor plans, street views and aerial views of the Wheatsheaf Community Hub please click here (PDF 10Mb)

The Project will also include a new community garden and an upgrade to the Bridget Shortell Reserve. Feedback and a design of the park can be viewed above. 

Connecting community through a garden experience.

The design of the building starts with nature as inspiration and uses biophilic design principles to create meaningful, calming connections with nature.

A landscaped forecourt ‘arbour’ will provide public activity space, identity and transition from the Bridget Shortell Reserve to the Community Hub. The transition continues into the building with internal landscape, natural light and views and access to nature and garden experiences.

Sustainability

The Wheatsheaf Community Hub Project is an opportunity to demonstrate Moreland’s commitment to world-leading, sustainable design. The project proposes to achieve Passive House certification alongside selected Living Building Challenge Petals.

The Wheatsheaf Community Hub may be the first community centre in Australia to be Passive House-certified. Passive House is a rigorous performance standard for the envelope and internal environmental quality of a building. It requires an integrated design process that results in low-energy, high-comfort, healthy buildings.

The Living Building Challenge is recognised as the world’s highest standard in aspirational building sustainability. It is a holistic rating scheme that focuses on providing uplifting, resilient sustainable environments with an emphasis on community benefits.

The Living Building Challenge aims to provide buildings that are socially just, culturally rich and ecologically restorative. 

Project timelines

Consultation 

  • Public consultation Bridget Shortell Reserve – concluded
  • Public planning permit notification on the Early Works Wheatsheaf Community Hub – concluded
  • Public planning permit notification on the Main works Wheatsheaf Community Hub – August/September 2019

Site Preparation 

Preliminary works at the Glenroy Primary School site has been concluded.

Construction Phase

Main Works construction is anticipated commencing late 2019 with completion late 2021.

Opening

Late 2021

Budget

$26.425 million