Wilson Avenue, Brunswick public space

Wilson Avenue, Brunswick - one year on evaluation survey

Council undertook a one-year evaluation survey of the new public space at Wilson Avenue.

A community survey was undertaken in September and the full report is now available.

View the Wilson Avenue: 1 Year Evaluation Report Flipbook or Wilson Avenue One Year Evaluation Report (DOC 41Mb).

Wilson Avenue public space launched on Sunday 2 August 2015

The official launch of the Wilson Avenue public space, between Sydney Road and Black Street, took place on Sunday 2 August.

A launch party with music and performers showcased the new space, which features an urban bouldering wall, landscaping and seating.

Watch the video of the official launch to see this great new public space in action

This video has captions you can turn on and off using the video controls.

Project overview

The Wilson Avenue project is part of a wider program of urban renewal in the Jewell Precinct, as identified in the State Government’s Plan Melbourne.

In July 2014, Council decided to close a portion of Wilson Avenue and build the brand new public space fronting Sydney Road. This decision followed an 8 week trial period in February and March 2014, when a 'Pop Up Park' was installed at this location.

Following community consultation, the Council Urban Design Unit took feedback and designed a new space featuring an urban bouldering wall, landscaping and seating. 

The project was Winner for 'Best Planning Ideas – Small Project' at the Victorian PIA Awards 2015 and received a commendation for 'Best Planning Ideas – Small Project' at the National PIA Awards 2015. It also received a Place Leaders Asia Pacific Award 2014.

The space was officially opened on Sunday 2 August 2015. 

Budget and timelines

In addition to Council funding, this project was partially funded under the Victorian Government Community Crime Prevention Program. It has also received a grant from Melbourne Water.

  • Budget: $760,000.00
  • Project completion date: 26 June 2015

Major stages of the project

Consultation – complete

A period of public consultation took place in April 2014, following the trial of the 'Pop Up Park', and 356 submissions were received. Ninety-four percent of submissions supported establishing a permanent public space on Wilson Avenue.

View the schedule of public submissions and responses regarding the road closure (PDF 508Kb).

Eighty-four percent of the community stated that they wanted to see a wall in the new space. Urban bouldering is a fast growing sport and it is practiced by young and old, male and female, expert and novice.

Design - complete

Following Council's decision to proceed with closing a portion of Wilson Avenue and proceeding with new public area, Council's Urban Design Unit took all the feedback into account and designed a new space.

In response to community feedback, the new public space has an urban bouldering wall as a feature. The wall is approximately 9 metres long and 3 metres high, and surrounded by softfall. The Wall was fabricated by Big Fish Pty in their workshop in Footscray.

View a photomontage of the proposed new public space.

Construction - complete

Bouldering wall installation at Wilson Avenue

The main contractor, Supergardens Pty, commenced construction of the new public space in February 2015 and completed the work on 26 June 2015.

There are documents on this page in PDF-only format. If you have trouble opening or viewing a PDF document, contact Council and we will arrange to provide the information in a format that suits your needs. See Council's accessibility page for further details.